Överkursfonden har blivit mer flexibel
En av ändringarna som trädde i kraft 1 januari 2021 i Aktiebolagslagen, är att överkursfonden delas upp i en fri och/eller bunden överkursfond.
Syftet med ändringen är att kapital som tillförts en bunden fond (till skillnad från kapital i en fri fond) ska kunna användas för fondemissioner innan balansräkningen har fastställts på en årsstämma. Tidigare gällde att en ökning av kapital som skett efter den senast fastställda balansräkningen inte kunde användas för att öka aktiekapitalet genom fondemission vilket medförde att bolag som ville använda till exempel ökningen av överkursfonden till en fondemission var tvungen att invänta en ny fastställd balansräkning från en ordinarie årsstämma.
Om betalningen för aktier som ges ut vid bolagsbildningen eller vid nyemission överstiger aktiernas kvotvärde, ska det överstigande beloppet numera tas upp i en fri eller bunden överkursfond men beloppet kan även fördelas fritt mellan de två fonderna. Medel i den bundna överkursfonden kan användas för fondemission redan innevarande år och kan minskas på samma sätt som en minskning av reservfonden.
Tanken är att ändringen i lagen ska ge mer flexibilitet för bolagens stiftare och aktieägare att själva bestämma hur en eventuell överkursfond ska fördelas mellan fritt och bundet eget kapital. Stiftarna och aktieägarna ska i samband med beslut om bolagsbildning eller nyemission besluta om överkursfonden ska klassificeras och fördelas som fri eller bunden.
Ändringen gäller för aktiebolag, bankaktiebolag och försäkringsaktiebolag.
Beslut om att minska den bundna överkursfonden kan ske med tre ändamål. För det första för att täcka förlust, om det inte finns fritt eget kapital som motsvarar förlusten. För det andra ökning av aktiekapital genom fondemission eller för det tredje återbetalning till aktieägarna genom att tillstånd söks hos Bolagsverket eller i tvistiga fall allmän domstol.
Behöver du hjälp med ansökan eller har andra funderingar kring detta är du välkommen att kontakta någon av våra skattejurister.
Kommentarer