HFD-avgörande – vikten av villkorsutformning i optionsavtal för anställda
HFD-avgörande - vikten av villkorsutformning i optionsavtal för anställda
Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade den 2 december 2021 en dom, i mål nr 3408-20, avseende om en arbetstagares förvärv av köpoptioner från arbetsgivaren som förenats med villkor om rätt för arbetsgivaren att återköpa optionerna till marknadsvärde vid avslutad anställning ska anses utgöra förvärv av värdepapper eller personaloptioner. HFD gör i målet bedömningen att förvärv av köpoptioner kan utgöra förvärv av värdepapper så länge inte ett uteblivit återköp leder till att optionerna förfaller.
Huvudregeln när anställda tillhandahåller förmåner av sin arbetsgivare är att dessa ska tas upp som intäkt i inkomstslaget tjänst. Om förmånen avser ett värdepapper ska intäkten tas upp vid förvärvet. Om det som förvärvas istället innebär en rätt att framöver förvärva ett värdepapper på förmånliga villkor (personaloptioner) ska förmånen tas upp som intäkt först när den utnyttjas eller överlåts.
I förevarande fall har en arbetstagare under 2010 förvärvat köpoptioner till marknadsmässig ersättning av sin arbetsgivare. Dessa optioner gav arbetstagaren rätten att till ett i förväg bestämt pris förvärva ett visst antal aktier i arbetsgivarbolagets dotterbolag. Optionerna kunde nyttjas fem år framåt, med villkor att arbetsgivarbolaget hade förköpsrätt om arbetstagaren vill överlåta optionerna. Arbetsgivarbolaget hade även en rätt att återköpa optionerna ifall att arbetstagaren önskade att avsluta sin anställning. Om denna förköps- eller återköpsrätt inte nyttjades tilläts arbetstagaren att behålla optionerna eller sälja dem vidare till en extern förvärvare.
Under hösten 2014 utnyttjade arbetstagaren samtliga köpoptioner för förvärv av aktier i dotterbolaget och sålde senare samma år samtliga aktier till en extern förvärvare. Arbetsgivaren var under uppfattning att köpoptionerna utgjorde värdepapper vid förvärvet och att ingen skattepliktig förmån uppkommit eftersom han betalat marknadsmässig ersättning för dem. Aktieförsäljningen redovisades därför i inkomstslaget kapital i arbetstagarens inkomstdeklaration för 2014.
Med anledning av att arbetstagarens innehav och framtida värdetillväxt var villkorat av en fortsatt anställning hos arbetsgivaren, ansåg Skatteverket att köpoptionerna hade förlorat sin karaktär av värdepapper. Skatteverket menade att köpoptionerna istället utgjorde personaloptioner som skulle beskattas i inkomstslaget tjänst, i samband med att de utnyttjades för förvärv av aktier, eftersom arbetsgivarens återköpsrätt utgjorde en så pass betydande koppling mellan anställningen och optionerna.
Av praxis framgår att huvudregeln är att villkor som innebär att förvärvade optioner förfaller om innehavaren lämnar sin anställning inte kan utgöra värdepapper. Men eftersom arbetstagaren i förevarande fall har rätt till marknadsmässig ersättning och ett uteblivit återköp inte leder till att optionerna förfaller, bedömer HFD att villkoret om återköp inte innebär att köpoptionerna förlorar sin karaktär av värdepapper.
Det avgörande för HFD:s bedömning förefaller således vara huruvida villkoren för optionerna kan medföra att optionerna som arbetstagaren förvärvar alltid ersätts med rådande marknadsvärde samt att de inte förfaller för att karaktären av värdepapper ej ska gå förlorad.
Reglerna kring beskattning av olika typer av optioner till anställda är snårigt och komplext. Tveka inte på att höra av er till oss – med vår hjälp kan ni belöna era anställda på ett sätt som inte medför oförutsedda skattekonsekvenser!
Kommentarer