Uppmaning till självrättelse med anledning av Pandoraläckan

Skatteverket ska genomföra en generell kontroll baserat på ny information från Pandoraläckan. Fram till senast 29 februari 2024 finns möjlighet att göra självrättelse utan att skattetillägg tas ut.

Bakgrund

I slutet av 2021 publicerade journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ, information från Pandoraläckan. Läckan omfattar uppgifter om mer än 27 000 företag och 29 000 ägare och den består av 11,9 miljoner filer från 14 möjliggörare. Skatteverket kommer att få de läckta dokumenten från ett annat lands skatteförvaltning.

Här en lista över samtliga de s.k. service-providers varifrån uppgifter kommit:

  • All About Offshore Limited (aabol) – Seychellerna – 270 328 läckta filer
  • Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Algocal) – Panama – 2 185 783 läckta filer
  • Alpha Consulting Limited – Seychellerna – 823 305 läckta filer
  • Asiaciti Trust Asia Limited – Hong Kong – 1 800 650 läckta filer
  • CCS Trust Limited – Belize – 149 378 läckta filer
  • CIL Trust International – Belize – 459 476 läckta filer
  • Commence Overseas Limited – Brittiska Jungfruöarna – 8 661 läckta filer
  • Demetrios A. Demetriades LLC – Cypern – 469 184 läckta filer
  • Fidelity Corporate Services Limited – Brittiska Jungfruöarna – 213 733 läckta filer
  • Glenn D. Godfrey And Company LLP – Belize – 189 907 läckta filer
  • Il Shin – Hong Kong – 1 575 840 läckta filer
  • Overseas Management Companyn Inc (OMC Group) – Panama – 190 477 läckta filer
  • SFM Corporate Services (SFM) – Schweiz, Dubai – 191 623 läckta filer
  • Trident Trust Company Limited – Brittiska Jungfruöarna – 3 375 331 läckta filer

Självrättelse

Läckan omfattar dokument från 14 olika möjliggörare. De personer eller företag som inte tidigare har utretts i Pandoraläckan och som inte har redovisat rätt inkomster för beskattningsåren 2018-2021 har nu möjlighet att lämna in en rättelse på eget initiativ fram till och med den 29 februari 2024. Om rättelse inkommer 1 mars eller senare finns risk för skattetillägg samt att man kan bli anmäld för skattebrott då det från och med detta datum ej längre betraktas som en självrättelse.

En frivillig rättelse innebär att på eget initiativ korrigera tidigare inlämnade uppgifter om tillgångar och inkomster genom att lämna in korrigerade inkomstdeklarationer för tidigare år. Exempel på poster som kan komma att behöva justeras i inkomstdeklarationerna är kapitalinkomster i form av t ex utdelning på aktier eller ränteinkomster samt förmögenhetsskattepliktiga tillgångar. För att en rättelse ska betraktas som frivillig krävs, något förenklat, att den skattskyldige agerar innan Skatteverket har påbörjat en utredning. Det är också viktigt att korrekt uppge all relevant information; hur den skattskyldige agerar vid rättelsen har stor betydelse då ett felaktigt agerande kan leda till oönskade konsekvenser.

En vanligt förekommande fråga är om rättelser på eget initiativ är offentliga. Rättelsen som du kommer in med är inte offentlig men ett efterföljande beskattningsbeslut är det.

Hur går man då i korthet tillväga för att göra en självrättelse?

Till att börja med sammanställer man underlag för rättelsen i fråga om vilka poster som berörs i inkomstdeklarationen för respektive år. Här kan finnas information i form av kontobesked/årsbesked från banker eller övriga värdepappersförvaltare. Med grund i dylika uppgifter och tidigare inkomstdeklarationer ska nya inkomstdeklarationer tas fram för berörda beskattningsår. Man har här att bedöma och beräkna vilka inkomster och tillgångar som ska beskattas samt då det är relevant utreda och göra bedömningar av bolagsstrukturer och exempelvis utländska truster/foundations/stiftelser. Det ska även tas fram och bifogas en skrivelse tillsammans med rättad/e inkomstdeklaration/er som förklarar den dokumentation som lämnas in till Skatteverket. Det kan även vara av stor vikt att inför inlämnande av självrättelse ha kontakt med behörig representant för Skatteverket.

Mazars Skatt kan vara er behjälpliga med upprättande av en självrättelse och diskussioner kring detta, för person eller företag som kan vara berörda av Skatteverkets här aktuella kontroll. Vid upprättande av självrättelse ska man lämna korrigerade inkomstdeklarationer för något, för vissa av eller samtliga av de aktuella beskattningsåren 2018-2021. Det kan handla om rättelse av kapitalinkomster i form av t ex utdelning på aktier eller ränteinkomster samt förmögenhetsskattepliktiga tillgångar. Det är också av stor vikt att korrekt uppge all relevant information eftersom en felaktig hantering kan innebära icke önskvärda följder. 

Mazars Skatt har bistått flera med självrättelser och vi står till ert förfogande att hjälpa er i detta fall. Tveka ej att kontakta oss, gärna i god tid innan den 29 februari 2024, med anledning av detta.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *