
Generaladvokatens förslag till dom i det s.k. Högkullenmålet
Generaladvokatens förslag till EU-dom i det s.k. Högkullemålet (mål C 808/23) har nu publicerats. Frågan i målet rör möjligheten att omvärdera beskattningsunderlaget för koncerninterna tjänster. Generaladvokaten har i förslaget riktat kritik mot Skatteverket och konstaterar att de tjänster som ett moderbolag tillhandahåller sina dotterbolag ska värderas individuellt. Vidare fastslås att det är möjligt att fastställa jämförbara marknadspriser för dessa tjänster, vilket innebär att omvärdering av beskattningsunderlaget inte kan göras.
Bakgrund och Generaladvokatens slutsatser
Vi har tidigare redogjort för målet och dess omständigheter i ett blogginlägg, där vi belyste Högsta förvaltningsdomstolens fråga till EU-domstolen om möjligheten att omvärdera beskattningsunderlaget vid tillhandahållande av koncerninterna tjänster.
Generaladvokaten Kokott inleder sitt utlåtande med att konstatera att de aktuella tjänsterna, såsom företagsledning, ekonomi, fastighetsförvaltning, investeringar, IT och personaladministration, var och en har en särskild och originell karaktär. Ingen tjänst är underordnad någon annan, vilket innebär att det är möjligt att fastställa jämförbara marknadsvärden för respektive tjänst.
Investeringskostnader och beskattningsunderlag
Ett viktigt klargörande i Generaladvokatens förslag rör frågan om investeringskostnader. Kokott förtydligar att samtliga investeringskostnader inte måste faktureras ut till dotterbolagen direkt vid uppkomsten, utan att de kan fördelas över tid. Detta gäller exempelvis kostnader vid en eventuell börsnotering av holdingbolaget, som inte har direkt samband med tjänster som tillhandahålls dotterbolagen. Generaladvokaten uttrycker det som följer (p. 69):
”Att såsom Skatteverket schablonmässigt och automatiskt inkludera holdingbolagets samtliga kostnader från det aktuella kalenderåret i beräkningen, skulle emellertid leda till felaktiga resultat. Marknadsvärdet ska tvärtom beräknas separat för varje tjänst – vilket även kommissionen med rätta framhåller – och kan således inte fastställas med hjälp av de sammanlagda kostnaderna under ett år. Exempelvis saknar kostnader för framtida förvärv av aktier (eller en börsnotering av holdingbolaget) samband med tjänster till nuvarande dotterbolag. De kan därför inte heller påverka beskattningsunderlaget för dessa tjänster.”
Vidare betonar Generaladvokaten (p. 71):
”Om sådana investeringskostnader skulle inkluderas fullt ut det år de betalas vid fastställandet av marknadsvärdet för en tjänst som tillhandahållits samma år skulle detta inte återspegla den ekonomiska verkligheten. Dessa kostnader ska tvärtom även hänföras till tjänsterna under de kommande åren.”

Detta är förvisso endast ett förslag till dom, men det ger en fingervisning om hur EU-domstolen kan komma att döma i frågan. Därefter kommer dom att meddelas i Högsta Förvaltningsdomstolen. Det kan konstateras att Generaladvokatens förslag till dom går emot Skatteverkets inställning till omvärdering av pris på koncerninterna tjänster.
Oavsett slutligt utfall kommer det att innebära att företag behöver se över hanteringen och prissättningen av sina koncerninterna tjänster. Om Generaladvokatens förslag till dom står kvar innebär det även positiva nyheter för de företag som påförts moms och skattetillägg till följd av att Skatteverket omvärderat beskattningsunderlaget på koncerninterna tjänster.
Har du frågor eller undrar hur detta kan påverka din verksamhet? Välkommen att kontakta oss på Forvis Mazars för rådgivning och vidare diskussion.

Kommentarer