Självständigt bedriven näringsverksamhet

Skatterättsnämnden meddelade den 1 juli 2021 ett förhandsbesked avseende kravet på självständighet när en anställd övergår till att bedriva verksamhet i ett eget aktiebolag.

Kravet på självständighet återfinns i 13 kap. 1 § 1 st. i inkomstskattelagen (IL). Enligt paragrafens andra stycke framgår att vad som avtalas med uppdragsgivaren, i vilken omfattning uppdragstagaren är beroende av uppdragsgivaren och i vilken omfattning uppdragstagaren är inordnad i uppdragsgivarens verksamhet, särskilt beaktas vid bedömningen huruvida en uppdragstagares verksamhet bedrivs självständigt.

I det fall kravet på självständighet inte är uppfyllt kan inkomsten inte hänföras till inkomstslaget näringsverksamhet och ska därför beskattas i inkomstslaget tjänst.

Skatterättsnämndens förhandsbesked

I det aktuella förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden var omständigheterna sådana att A är anställd i Y AB. Y AB har ingått ett franchiseavtal med Z AB. A har blivit erbjuden att genom eget bolag (X AB) bedriva verksamhet i samma geografiska område som Y AB med stöd av ett franchiseavtal med Z AB. A:s anställning i Y AB skulle i sådana fall upphöra. Enligt franchiseavtalet skulle A vara den enda som får bedriva den aktuella verksamheten i X AB. Därutöver skulle en omsättningsbaserad aktivitetsfondsavgift erläggas till Z AB.

A skulle vara ensam anställd i X AB. X AB skulle vara part gentemot samtliga kunder och kommer fakturera kunderna för sitt arbete och verksamheten skulle bedrivas varaktigt och med vinstsyfte.

Därutöver skulle ett samarbetsavtal ingås mellan X AB och Y AB där X AB skulle betala Y AB för administrativa tjänster. Enligt ett separat avtal skulle även X AB hyra en del av Y AB:s lokal.

I Skatterättsnämndens bedömning hänvisas det till praxis, bland annat HFD 2019 not 31. Av praxis framgår det att förvärvsverksamhet som förutsätter att arbetet utförs av en viss person kan bedrivas genom ett aktiebolag och ersättningen för arbetet beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet. Emellertid framgår det vidare att det i vissa fall kan bli aktuellt att bortse från bolaget och istället beskatta ersättningen hos den som utför tjänsterna.

Huruvida en inkomst ska beskattas hos den som utför tjänsterna eller hos bolaget avgörs genom en helhetsbedömning av samtliga omständigheter.

I det aktuella fallet uttalar Skatterättsnämnden att det finns omständigheter som talar för såväl som emot att X AB bedriver självständig näringsverksamhet.

De omständigheter som talar emot att verksamheten bedrivs självständigt är bland annat att A är den enda som får bedriva den aktuella verksamheten i A AB, att X AB kommer att bedriva verksamheten i Y AB:s lokaler och att arbetsuppgifterna kommer att vara samma som A tidigare utfört åt Y AB.

Omständigheter som talar för att verksamheten i X AB ska anses självständigt bedriven är bland annat att X AB inte kommer att utföra uppdrag för Y AB. Avtalen mellan X AB och Y AB är inte heller sådana att de medför att A ska anses anställd av Y AB.

Vidare ska X AB utföra tjänster åt externa kunder, inte åt Z AB. Det har inte heller förelegat något anställningsförhållande mellan A och Z AB. Därutöver tar A en ekonomisk risk genom att bedriva verksamheten genom ett eget bolag.

I detta fall ansåg Skatterättsnämnden att omständigheterna var sådana att självständighetskravet är uppfyllt. Inkomsterna ska därför beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet hos X AB.

Det är inte alltid helt enkelt att avgöra huruvida en verksamhet anses självständigt bedriven. I förarbeten har det angivits exempel på omständigheter som normalt sett talar för att självständighetskravet är uppfyllt. Till exempel om uppdragstagaren:

  • Har flera uppdragsgivare,
  • Inte står under uppdragsgivarens ledning under uppdragets utförande,
  • Inte ingår i uppdragsgivarens ordinarie arbetsorganisation,
  • Har möjlighet att sätta annan i sitt ställe eller kunnat anlita medhjälpare,
  • Tar ekonomisk risk genom exempelvis en större investering i verksamheten,
  • Håller med material, arbetsredskap eller lokal,
  • Har registrerat firma eller på annat sätt försökt uppfylla vissa krav som ställs på en näringsidkare i skatte- och avgiftshänseende, etc.

Som framkommer i Skatterättsnämndens förhandsbesked så avgörs det huruvida självständighetskravet är uppfyllt normalt sett genom en helhetsbedömning av samtliga relevanta omständigheter.

Har du frågor kring ovanstående är du välkommen att kontakta någon av Mazars skattejurister.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *