Skattereduktion för företagsgåvor till ideell verksamhet – Nytt förslag från utredningen

Regeringen har mottagit ett delbetänkande från Utredningen om skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet. I betänkandet föreslås att företag ska kunna få skattereduktion för penninggåvor till organisationer som är godkända av Skatteverket.

Syftet med skattereduktion är att uppmuntra fler företag att bidra till samhällsnyttiga ändamål och stärka finansieringen av social hjälpverksamhet och vetenskaplig forskning. För att gåvan ska ge rätt till skattereduktion måste den lämnas i pengar och ges till en organisation som är godkänd av Skatteverket. Organisationen ska verka inom något av ändamålen social hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning. Gåvan måste dessutom uppgå till minst 2 000 kronor per tillfälle för att vara kvalificerad.

Skattereduktionen föreslås delas in i två nivåer för att stimulera både små och stora gåvor. För gåvor upp till 200 000 kronor föreslås en skattereduktion på 25 procent av beloppet. För gåvor därutöver upp till 400 000 kronor föreslås en skattereduktion på 5 procent, vilket innebär att den totala maximala skattereduktionen per år kan uppgå till 60 000 kronor.

En viktig del av förslaget är att företagets ägare inte ska beskattas för de gåvor som företaget lämnar och som kvalificerar för skattereduktion. Det innebär att aktieägare inte kommer att behöva skatta för dessa gåvor som utdelning, vilket skapar likvärdiga villkor för olika typer av företag.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och gäller för gåvor som lämnas efter den 31 december 2025. Regeringen hoppas att förslaget ska bidra till ett ökat givande bland företag och stärka stödet till organisationer som arbetar med viktiga samhällsfrågor.

Nu lämnat delbetänkande är en del i pågående utredning kring skattelättnad som både innefattar sponsring och gåva till ideell verksamhet. Sponsring är idag avdragsgill endast om företaget får en tydlig motprestation kopplad till sin verksamhet. Saknas motprestation, klassificeras bidraget som en gåva och blir därmed inte avdragsgill. Utredning kring eventuella skattelättnader vid sponsring är fortsatt under arbete. Vi följer utvecklingen och återkommer så snart mer information finns tillgänglig.

Kontakta oss på Forvis Mazars om du vill veta mer om hur förslaget kan påverka ditt företag eller din verksamhet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *