Skattefrågor i samband med stundande högtider och festligheter

Gåvor och julbord till anställda varierar mellan arbetsgivare. Inför årets slut är det klokt att friska upp minnet kring skattereglerna för sådana förmåner. Att förstå reglerna är viktigt för att undvika skatteproblem och säkerställa överensstämmelse med lagar och regler. Kort sagt, en medvetenhet om skattereglerna är avgörande vid planering av företagets förmåner vid årets avslut.

Julgåvor till anställda

En julgåva till en anställd är skattefri för mottagaren och avdragsgill för företaget om värdet inte överstiger 500 kr, inklusive moms. Gåvan ska ges till samtliga anställda eller en större grupp anställda för att dessa regler om skattefrihet ska vara tillämpliga. Arbetsgivarens kostnader för administration och transport räknas inte in i gåvans värde.

Om gåvans värde överstiger 500 kr blir den skattepliktig från första kronan, och företaget får inte lyfta moms. Gåvan blir dock avdragsgill som lön.

För att gåvan ska vara skattefri får den inte utgöras av pengar, andra betalningsmedel eller presentkort som kan bytas mot pengar.

Penninggåva till ideell verksamhet

Om arbetsgivaren på önskan av den anställde skänker pengar till ideell verksamhet beskattas den anställde för gåvans värde, då det jämförs med lön. Anledningen är att den anställde i detta fall anses ha disponerat och kontrollerat detta ekonomiska bidrag. Om arbetsgivaren väljer att skänka pengar till ideell verksamhet istället för att ge julgåvor till anställda, anses det inte utgöra en skattepliktig gåva hos den anställde eftersom den anställde inte har något inflytande över detta. Däremot är det i detta senare fall inte tillåtet för arbetsgivaren att göra avdrag för kostnaden och det kan bli tal om utdelningsbeskattning för aktieägare i företaget.

Julgåvor till kunder

Generellt sett är inte gåvor till kunder avdragsgilla. Dock är kundvård såklart en viktig del för att upprätthålla goda samarbeten och generera affärsmöjligheter. Av den anledningen finns vissa situationer då gåvor till kunder är avdragsgilla. Till exempel om det är enklare reklamgåvor, försedda med företagets logotyp och avsedda för en större krets. Beloppsgränsen för reklamgåvor är 300 kr (exklusive moms).

Avdragsrätt föreligger även för representationsgåvor upp till 300 kr (exklusive moms), förutsatt att det finns ett omedelbart samband med verksamheten. Avdrag medges dock inte för gåvor som lämnas i samband med helger eller personliga högtidsdagar.

Julbord

Avdrag för personalfest medges för högst två fester per år enligt reglerna om intern representation. Arbetsgivare får göra avdrag för kringkostnader vid ett julbord enligt samma regler som gäller för andra typer av personalfester.

Vad gäller representation kan avdrag för mat och dryck dock bara göras för utgifter för förfriskningar och annan enklare förtäring som inte kan anses som en måltid och som är av mindre värde. Skatteverkets uppfattning är att om utgiften överstiger 60 kr plus moms per person kan avdrag inte medges alls. Kostnader för starköl, vin och sprit eller motsvarande kan aldrig anses vara förfriskningar i den mening som avses.

Avdrag för moms får dock göras på ett underlag på högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Gäller kostnaden endast mat och alkoholfri dryck kan avdrag för moms göras med högst 36 kr. Om det däremot ingår alkoholdryck kan avdraget beräknas genom en schablon till 46 kr. En förutsättning för att avdragsrätt för moms ska föreligga vid representation är att det finns ett omedelbart samband med företagets momspliktiga verksamhet.

För kringkostnader vid personalfest, exempelvis utgifter för musikunderhållning, kan momsavdrag medges på ett underlag om högst 180 kr exklusive moms per person och tillfället.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *