Inkomstdeklarationen är inlämnad – vad bör du tänka på?

Inkomstdeklarationerna för 2023 är inlämnade och de flesta privatpersoner har nu fått sina slutskattebesked. För att klargöra eventuella oklarheter har Forvis Mazars i denna artikel samlat information om viktiga punkter samt datum som är bra att ha koll på när det gäller efterverkningarna av ditt slutskattebesked.

Slutskattebeskedet

Slutskattebeskedet innehåller en beräkning av den slutliga skatten och skickas ut av Skatteverket när inkomstdeklarationen har behandlats. Slutskattebeskeden skickas ut vid olika tillfällen, delvis beroende på när inkomstdeklarationen lämnats in till Skatteverket. Tidpunkten för utskick av slutskattebesked sker vanligtvis i april, juni, augusti samt december.

Kvarskatt

Om slutskattebeskedet visar att det finns kvarskatt att betala framgår även förfallodatum för betalning, vilket infaller cirka 90 dagar efter att du fått ditt slutskattebesked. För de flesta privatpersoner är förfallodagen för inbetald kvarskatt den 12 september 2024.

Ränta på kvarskatt kan vara en låg kostnadsränta, som uppgår till en basränta som fastställs av Skatteverket och en hög kostnadsränta, som uppgår till basränta plus 15 procentenheter.

Fram tills förfallodagen beräknas låg kostnadsränta på kvarskattebeloppet. För kvarskatt som överstiger fribeloppet 30 000 kr räknas låg kostnadsränta från och med den 13 februari 2024 till och med förfallodatumet. För kvarskatt som understiger fribeloppet börjar den låga kostnadsräntan att räknas från och med den 4 maj 2024 till och med förfallodatumet. Om kvarskatten inte har betalats i tid börjar hög kostnadsränta att beräknas på det aktuella underskottet fram till den dag då underskottet på skattekontot är reglerat.

Sänkning av kostnadsräntan

Basräntan på skattekontot har varit 5 procent sedan augusti 2023. Den 1 juli 2024 sänktes dock räntan (basräntan) på skattekontot från 5 procent till 3,75 procent. Som en följd av detta sänktes även den höga kostnadsräntan från 20 procent till 18,75 procent. Räntesänkningen beror på den sänkta säljräntan på statsskuldväxlar, som kostnadsräntan på skattekontot är kopplad till. Fram till den 1 juli 2024 gällde dock de tidigare räntesatserna.

Undvik kvarskatt genom höjt skatteavdrag eller skattejämkning

Det är vanligt förekommande att privatpersoner som har flera utbetalare, vilket de allra flesta med pension har, får kvarskatt. I många fall går det emellertid att undvika kvarskatt genom att be sin utbetalare om höjt skatteavdrag. Ett annat alternativ är att ansöka om skattejämkning hos Skatteverket – då dras rätt skatt från början.

Undvik kostnadsränta med en extra skatteinbetalning

Om du vet att du har betalat för lite skatt under 2024 och vill undvika att betala kostnadsränta nästkommande år finns möjligheten att göra en extra skatteinbetalning innan 13 februari 2025 med den beräknade kvarskatten som överstiger 30 000 eller innan 5 maj 2025 med den beräknade kvarskatten upp till 30 000 kr.

Felaktiga uppgifter i inkomstdeklarationen?

Om oriktiga uppgifter lämnats i inkomstdeklaration och den oriktiga uppgiften leder till en för låg beskattning kan felaktigheten leda till att skattetillägg påförs. Om en självrättelse upprättas och lämnas in till Skatteverket påförs inte skattetillägg. En självrättelse av inkomstdeklaration kan upprättas av deklaranten i efterhand i upp till sex år bakåt i tiden. Att göra en självrättelse innebär att deklaranten rättar sina tidigare fel genom att komma in med nya uppgifter till Skatteverket. En rättelse är en begäran om ändrad beskattning och denna ska innehålla tydliga och fullständiga uppgifter som gör det möjligt för Skatteverket att fatta ett nytt, korrekt beslut om beskattningen.

En självrättelse måste ha kommit in till Skatteverket innan de har upptäckt att en lämnad uppgift är felaktig eller ofullständig. Om Skatteverket har ställt en fråga där de begärt mer upplysning om den oriktiga uppgiften är det vanligtvis för sent att göra en självrättelse. Detsamma kan gälla om Skatteverket på sin hemsida har aviserat att de avser att göra en generell kontroll.

Kontaktad av Skatteverket?

Om Skatteverket har frågor om en inlämnad inkomstdeklaration eller ändrar något i den, kommer du att bli kontaktad för att till exempel komplettera med uppgifter eller lämna synpunkter. För närmare kommentarer om vad du bör tänka på om du blir kontaktad av Skatteverket, se tidigare blogginlägg om Forvis Mazars processgrupp.

Om det har förekommit ekonomiska händelser under 2024, exempelvis en försäljning av bostad, som påverkar nästkommande inkomstdeklaration kan det vara klokt att börja förbereda dig redan nu. Det är alltid enklare att samla in och organisera underlag när uppgifterna fortfarande är färska i minnet. Att ha koll på dina uppgifter i förväg ger dig också möjlighet att göra en preliminär beräkning av din skatt – en sådan beräkning möjliggör viss ekonomisk planering men kan även hjälpa dig att undvika kostnadsränta på kvarskatt.

Har du några frågor eller funderingar om din inkomstdeklaration eller behöver hjälp med att upprätta en preliminär skatteberäkning inför nästkommande deklarationssäsong är du varmt välkommen att kontakta oss på Forvis Mazars.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *