Är du också en av många fåmansföretagare som betalar för mycket i skatt?

Att vara företagare i Sverige är inte så krångligt som många personer gör gällande. Men visst, det finns ett och annat att hålla reda på. Det handlar dock inte bara om att lämna korrekta uppgifter till myndigheterna. Man bör också säkerställa så att man som delägare i ett fåmansföretag maximerar sina möjligheter till lågbeskattad utdelning. I den här artikeln reder vi ut begreppen och vad som krävs för att uppfylla de krav som ställs.

När året 2024 börjar närma sig sitt slut är det viktigt att se över så att du som fåmansföretagare har tagit ut tillräckligt med lön i ditt företag för att säkerställa din möjlighet att beräkna ett förmånligt gränsbelopp.

Ett fåmansföretag är ett aktiebolag eller ekonomisk förening där fyra eller färre delägare kontrollerar mer än 50 procent av rösterna, direkt eller indirekt. Om du som delägare är verksam i betydande omfattning i ett fåmansföretag klassas dina andelar som kvalificerade, vilket innebär att särskilda skatteregler (de så kallade 3:12-reglerna) för utdelning och kapitalvinster som uppstår vid försäljning av andelar, är tillämpliga. Enligt dessa regler beskattas utdelning och kapitalvinst som ryms inom gränsbeloppet med 20 procent som kapitalinkomst, medan överskottet av utdelningen beskattas som tjänsteinkomst, vilket kan innebära en marginalskatt på mellan 29 och 55 procent beroende på kommunal och eventuell statlig skatt.

Gränsbeloppet tillgodoräknas den som äger aktier i företaget vid årets början. Om du inte utnyttjar gränsbeloppet under året, sparas det till nästa år, och räknas upp med en fiktiv ränta för att kompensera för inflation.

Förenklingsregeln

Vid beräkning av gränsbeloppet enligt förenklingsregeln räknar man fram ett schablonmässigt belopp, vilket motsvarar 2,75 gånger det inkomstbasbelopp (IBB) som gällde året före beskattningsåret. IBB för 2024 uppgår till 76 200 kr vilket ger ett gränsbelopp för beskattningsår 2025 på 209 550 kr (för beskattningsår 2024 är gränsbeloppet 204 325 kr), i proportion till ditt ägande. Om du äger andelar i flera bolag, kan förenklingsregeln bara användas i ett bolag.

Huvudregeln

Om företaget har anställda kan det vara fördelaktigt att använda huvudregeln i stället för förenklingsregeln för att beräkna gränsbeloppet. Huvudregeln ger, under vissa villkor, möjlighet att lägga till ett lönebaserat utrymme i gränsbeloppet. Detta innebär att du kan räkna med 50 procent av företagets och dess dotterföretags totala kontanta löner, i proportion till ditt ägande, som betalats ut under året före beskattningsåret. Det är alltså lönerna för år 2024 som påverkar gränsbeloppet för år 2025.

Ett villkor för att kunna inkludera löneutrymme är att du som delägare, eller någon närstående till dig, måste ha tagit ut lön i företaget eller dess dotterföretag som uppgår till minst 9,6 inkomstbasbelopp (731 520 kr) eller 6 inkomstbasbelopp (457 200 kr) plus 5 procent av företagets totala lönesumma. Utöver lönekravet krävs även att du äger minst fyra procent av kapitalet i företaget för att få använda det lönebaserade utrymmet i beräkningen.

Justering av bolagets löner kan göras fram till och med december 2024.

Välkommen att höra av dig till oss på Forvis Mazars om du har frågor kring ditt fåmansföretag eller ditt gränsbelopp!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *