Julgåva till anställd – vad får den kosta?

Inför stundande högtider är det många arbetsgivare som ger sina anställda julgåvor eller bjuder in till julbord. Inför dessa festligheter vill vi upplysa och påminna om de skatteregler som tillämpas på sådana förmåner. I år har dessutom beloppsgränsen för skattefria julgåvor höjts i förhållande till tidigare år.

Julgåva till anställda

Julgåva till en anställd är under 2024 skattefri för mottagaren om gåvans värde inte överstiger 550 kronor inkl. moms (tidigare 500 kronor). Eventuella administrativa kostnader och transport ingår inte i värdet. Skulle gåvans värde överstiga 550 kronor är gåvan skattepliktig från första kronan, dvs hela gåvan blir skattepliktig. Gåvan är avdragsgill för arbetsgivaren även om gåvan inte skulle bli skattefri hos den anställde. Är gåvan skattepliktig krävs dock att arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter på gåvovärdet. Avdrag får göras för arbetsgivaravgifterna. Avdragsrätt för moms föreligger under förutsättning att gåvan är skattefri för den anställde.

Som skattefri julgåva räknas inte pengar eller presentkort som kan bytas mot pengar. Vanliga presentkort kan dock vara skattefria enligt reglerna ovan.

Penninggåva till ideell verksamhet

Om arbetsgivaren i stället för en julgåva skänker pengar till en ideell organisation för den anställdes räkning utgör det inte en skattepliktig gåva till den anställde. Arbetsgivaren får dock inte göra avdrag för en sådan gåva.

Om den anställde själv begär att arbetsgivaren skänker pengar till en ideell organisation i stället för en julgåva beskattas detta som lön och arbetsgivaravgifter ska erläggas på beloppet.

Julgåva till kunder

Julgåvor till kunder är endast avdragsgilla om de faller inom ramen för representations- eller reklamgåvor. Reklamgåvor är enklare gåvor av ringa värde som vanligtvis är försedda med företagets logotyp och avsedda för en större krets, dvs gåvan ska sakna personlig karaktär. En representationsgåva är också av ringa värde men är en gåva som lämnas i samband med ett representationstillfälle. Avdrag förutsätter att det finns ett omedelbart samband med verksamheten.

Avdrag för gåvor av dessa slag uppgår till max 300 kronor exkl. moms.

Julbord och julfest

Arbetsgivaren får göra avdrag för julbord enligt samma regler som vid andra personalfester, således gäller att arbetsgivaren kan göra avdrag max två gånger per år enligt reglerna för intern representation. Detta innebär även att arbetsgivaren endast kan göra avdrag för förfriskningar och annan enklare förtäring som inte kan anses vara en måltid och är av mindre värde. Avdrag för sådan enklare förtäring får uppgå till max 60 kronor per person. Kostnader för starköl, vin, sprit eller motsvarande anses inte vara förfriskningar.

Avdrag för moms får dock göras på ett underlag exklusive moms på högst 300 kronor per person. För mat och alkoholfri dryck kan avdrag för moms således göras med högst 36 kronor Om den totala kostnaden överstiger 300 kronor och det ingår alkoholhaltig dryck kan avdraget schablonberäknas och uppgå till max 46 kronor. En förutsättning för att avdragsrätt för moms ska föreligga vid representation är att det finns ett omedelbart samband med företagets momspliktiga verksamhet.

För kringkostnader så som lokalhyra eller underhållning får avdraget uppgå till max 180 kronor per person. Även underlaget för momsavdrag kan uppgå till maximalt 180 kronor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *