Ny utredning om skatteincitament för forskning och utveckling

I Sverige finns ett antal skatteregler som syftar till att underlätta för svenska företag att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft. Till dessa hör reglerna om nedsättning av arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för personer som arbetar med forskning eller utveckling (det s.k. FoU-avdraget) och skattelättnad för utländska experter, forskare och andra nyckelpersoner (s.k. expertskatt).

Under 2023 gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över reglerna om FoU-avdraget och expertskatt, för att ge företag incitament till ökade investeringar i forskning och utveckling samt att skapa bättre förutsättningar för företag att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens. Utredningen har nu lämnat sitt delbetänkande Skatteincitament för forskning och utveckling – en översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna.

FoU-avdrag

Vad gäller FoU-reglerna föreslås bl.a. följande nyheter:

  • Kraven på att arbete med forskning och utveckling ska vara systematiskt och kvalificerat tas bort.
  • Kraven på att utvecklingsarbete ska bygga på resultatet av forskning och avse att ta fram nya eller väsentligt förbättrade varor tjänster eller produktionsprocesser tas bort. Det ska i stället räcka att arbetet har till syfte att ta fram eller förbättra en produkt, och att arbetet bygger på nya lösningar på vetenskapliga eller tekniska problem.
  • Skatteverket ska, om det krävs för att bedöma om ett visst arbete utgör forskning eller utveckling, begära in yttrande från annan myndighet.

Expertskatt

Expertskattereglerna, som under vissa förutsättningar medger skattelättnad för utländska forskare, experter och nyckelpersoner, har tidigare ändrats i flera omgångar. Bl.a. har tiden en person kan åtnjuta skattelättnaden ändrats från tre år, först till fem år och sedan till sju år. Beloppsgränsen för att nå upp till skattelättnad på det s.k. lönekriteriet – en förenklingsregel där ingen bedömning av den anställdes kompetens och kvalifikationer sker – har också sänkts. I tillägg till detta föreslår den nya utredningen flera materiella ändringar av reglerna:

  • Kompetensregeln, enligt vilken en arbetstagare kan beviljas skattelättnad oavsett lönenivå, ska förenklas. Kompetenskraven ska sänkas.
  • Kompetensregeln ska endast omfatta personer som arbetar med forsknings- och utvecklingsuppgifter och det ska vara tillräckligt att personen har en doktorsexamen eller motsvarande.
  • Det ska inte längre krävas att det finns betydande svårigheter att rekrytera personer med motsvarande kompetens i Sverige.
  • Skattelättnaden höjs från dagens 25 % till 30 %.
  • Även svenska medborgare ska kunna få skattelättnad.

FoU-avdraget infördes i förhoppning att öka Sveriges konkurrenskraft internationellt genom att erbjuda företag som anställer personer för forsknings- och utvecklingsarbete en nedsättning av arbetsgivaravgifterna. De krav som hittills ställts upp för att kunna dra nytta av avdraget är dock svårtolkade och onödigt betungande, vilket har medfört att färre företag än väntat har omfattats av reglerna. Vår erfarenhet är att rekvisiten dessutom har tolkats mycket restriktivt av Skatteverket, varför många företag som har gjort FoU-avdrag har nekats dessa. Att göra avdragen har därför varit förknippat med administrativa kostnader och risk för skattetillägg.

De förenklingar som föreslås innebär en klar förbättring jämfört med vad som tidigare gällt, och kan förväntas medföra att fler företag som bedriver ett faktiskt forsknings- och utvecklingsarbete kan dra nytta av FoU-avdraget.

Även ändringarna av kompetensregeln för expertskattereglerna innebär att kraven generellt sätt sänks och blir mer förutsebara. Personer som inte arbetar med forskning och utveckling, utan är nyckelpersoner eller andra experter, kommer inte längre att kunna ansöka om expertskatt baserat på kompetensregeln. Samtidigt har kraven för att beviljas expertskatt som s.k. nyckelperson varit så högt ställda att ändringen kan väntas få begränsad effekt. Även nyckelpersoner och andra experter kommer fortsatt att kunna söka expertskatt baserat på det så kallade lönekriteriet, enligt vilket det för år 2025 krävs en lön på 88 200 kr.

Vi på Forvis Mazars följer utvecklingen på området. Hör av dig till oss om du har frågor om FoU-reglerna eller om skattelättnader för utländska experter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *