Modernisering och förenkling av skatteregler för arbetslivet på gång

De nuvarande reglerna för fastställande av tjänsteställets placering och reglerna om avdrag för ökade levnadskostnader uppfattas ofta som svårtolkade och oförutsägbara. I det nyligen publicerade betänkandet, Moderna och enklare skatteregler för arbetslivet (SOU 2025:4), presenteras föreslag till ändringar i skattelagstiftningen med syfte att förtydliga och modernisera regelverket, inte minst anpassa det efter dagens arbetsmarknad.

Tjänsteställets placering

I takt med att det har blivit vanligare att arbete utförs på distans har det blivit allt svårare att fastställa tjänsteställets placering utifrån dagens regler som är utformade utifrån att de flesta som arbetar gör det i arbetsgivarens lokaler.

Utredningen föreslår därför att bestämmelserna om tjänsteställets placering förenklas och förtydligas för att göra tillämpningen lättare för både arbetsgivare och arbetstagare. Enligt förslaget ska ett tjänsteställe bestämmas för varje anställning eller uppdrag och ökad vikt ska läggas vid arbetsgivarens eller uppdragstagaren avsikt om var arbetet ska utföras. Om avsikten är att arbetstagaren ska utföra arbetet på en och samma arbetsplats, ska denna plats anses utgöra tjänstestället. Om avsikten däremot är att arbetet ska utföras på fler än en arbetsplats eller under förflyttning, ska bedömningen av tjänsteställets placering i stället ske i två steg;

  1. I första hand ska tjänstestället vara den plats där den anställde utför mer än 50 procent av arbetet.
  2. I andra hand ska tjänstestället vara arbetsgivarens eller uppdragsgivarens lokal i de fall den anställde i regel dagligen besöker denna plats på grund av arbetet.

I de fall tjänstestället inte kan fastställas enligt de föreslagna reglerna ska bostaden anses vara tjänstestället. Utredningen föreslår även att det ska finnas en särregel för arbeten som pågår en begränsad tid på varje plats enligt vad som gäller för vissa arbeten inom byggnads- och anläggningsbranschen. Vad gäller inkomstslaget näringsverksamhet ska tjänsteställets placering i stort sett fastställas på samma sätt som i inkomstslaget tjänst. 

Definition av tjänsteresa

Utredningen föreslår även att det ska införas en legal definition av begreppet tjänsteresa. Enligt förslaget ska en tjänsteresa definieras av att den skattskyldige i tjänsten tidsbegränsat befinner sig på en annan plats än tjänstestället. Härutöver föreslås att det i lagtexten förtydligas att hemresor som görs under en pågående tjänsteresa och som idag räknas som privata resor, ska betraktas som en del av tjänsteresan. Syftet med förtydligandet är att den gränsdragningsproblematik som ofta uppstår när den skattskyldige alternerar mellan att övernatta på arbetsorten och att dagpendla ska försvinna.

Avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa

Vidare föreslås bland annat att reglerna för avdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresa eller resa i näringsverksamhet ska ändras genom att samma förutsättningar för rätt till avdrag ska gälla under hela resans längd samt att avdrag för måltider och småutgifter ska endast göras enligt schablon.

Avdrag för ökade levnadskostnader vid tillfälligt arbete på annan ort och dubbel bosättning

Slutligen föreslår utredningen att ett nytt gemensamt avdrag ersätter avdragen vid tillfälligt arbete och dubbel bosättning. Bland annat föreslås avståndskravet för avdrag vid dubbel bosättning ökar från 50 till 100 kilometer samt att avdrag för logi får uppgå till max två prisbasbelopp per beskattningsår och beviljas under högst fem år.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2027.

De nuvarande reglerna för avdrag för tjänsteresor, dubbel bosättning och tillfälligt arbete kan ibland uppfattas som både komplicerade och oförutsägbara och knappast anpassade efter dagens alltmer föränderliga arbetsmarknad. En väl fungerande rörlighet på arbetsmarknaden förutsätter att det inte råder osäkerhet om de ekonomiska konsekvenserna av att ta anställning eller uppdrag på annan ort.

Vi på Forvis Mazars ser därför positivt på ett mer tydligt och förutsebart regelverk som syftar till att förenkla tillämpningen för såväl anställda, arbetsgivare och företagare.

Förslaget ska nu beredas av regeringen och skickas på remiss innan ett slutligt förslag kan överlämnas till riksdagen.

Om du eller ditt företag har frågor om förslaget, hör gärna av er till någon av våra skattejurister så hjälper vi dig!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *