Så påverkas du som företagare av budgetpropositionen 2025

Den 19:e september presenterade regeringen budgetpropositionen för 2025. Nedan listar vi fem viktiga förändringar som kan påverka dig som företagare.

Sänkt ersättningsnivå för expertskatt

Expertskattereglerna som ger skattelättnader för utländska experter, forskare och nyckelpersoner förändras för att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft.  

Regeringen föreslår att ersättningsnivån sänks från två till en och en halv gånger prisbasbeloppet för det kalenderår då arbetet påbörjas. Målet är att locka internationell kompetens till Sverige samtidigt som kostnaderna hålls nere.

Lagändringen träder i kraft den 1 januari 2025 och tillämpas på arbete som inleds efter den 31 december 2024.

Förenklade avdragsregler för tidigare års underskott

För företag med skattemässiga underskott föreslår regeringen en höjning av beloppsspärren från 200 till 300 procent av förvärvskostnaden. Detta gör att företag lättare kan utnyttja tidigare års underskott och ger en mer rättvis balans mellan underskotten och företagets övriga tillgångar.

Dessutom påverkar förändringarna hur beloppsspärren tillämpas vid ägarförändringar. Om två eller flera personer förvärvar minst 20 procent var och tillsammans över 50 procent av rösterna, kommer beloppsspärren att gälla. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.

Höjda beloppsgränser för enskilda näringsidkare

För enskilda näringsidkare införs flera förändringar som underlättar administrationen och minskar den skattemässiga bördan. Bland annat slopas negativ räntefördelning om det negativa kapitalunderlaget understiger 500 000 kronor. Positiv räntefördelning kommer dock alltid att vara tillåten, oavsett kapitalunderlag. Åtgärderna träder i kraft den 1 januari 2025 och gäller för beskattningsår som börjar efter den 31 december 2024.

Utvidgning av växa-stödet

Växa-stödet, som ger företagare nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den första anställda, föreslås utökas till att omfatta två anställda. Samtidigt föreslås att gränsen höjs för månadslönen som omfattas av stödet till 35 000 kronor. Denna utvidgning ska göra det lättare för småföretag att växa och anställa.

Förändringarna ska gälla från den 1 januari 2025, men utvidgningen till två anställda börjar gälla för anställningar från och med 30 april 2024.

Förändringar i F-skattesystemet

För att minska risken för skattefusk föreslår regeringen förändringar i F-skattesystemet.  Godkännande för F-skatt ska gälla tills vidare, men kan begränsas om företagaren begär det.

Skatteverket får även stärkt kontroll och kan begära att företag lämnar in handlingar för att visa att villkoren för F-skatt uppfylls. Om detta inte görs, kan Skatteverket utfärda ett föreläggande.

Dessa förändringar träder i kraft den 1 januari 2025.

Har du frågor om hur budgetpropositionen kan påverka ditt företag? Tveka inte att kontakta oss på Forvis Mazars.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *