Differentierad utdelning – möjligheter och fallgropar och hur du undviker dem

Att dela ut vinst från ett aktiebolag kan vid en första anblick verka enkelt – men ibland dyker komplexa frågor upp som kan kräva extra eftertanke. Kan man lämna olika utdelning för samma typ av aktier i ett bolag?  Vilka konsekvenser kan detta i så fall få?

Huvudregeln är att alla aktier i ett bolag ska ha lika rätt till utdelning, om inte annat angetts i bolagsordningen. Detta följer av en grundläggande princip i aktiebolagslagen – likhetsprincipen. Genom att föreskriva skillnader i ägarnas befogenheter i bolagsordningen, är det alltså möjligt för ett aktiebolag att ge ut aktier av olika slag där exempelvis olika aktieägare ges olika rätt till vinstutdelning. Förutom möjligheten att ge ut aktier av olika slag, kan alla aktieägare, helt frivilligt och enhälligt, komma överens om att avvika från likhetsprincipen vid en viss utdelning.

Även om lagen tillåter differentierad utdelning i vissa situationer, kan det bli problem ur ett skatterättsligt perspektiv.

Skattefrågor och risker med differentierad utdelning

Ur ett skatterättsligt perspektiv kan en differentierad utdelning i vissa fall betraktas som en form av ersättning för arbete, snarare än som ren utdelning. Om så är fallet kan utdelningen beskattas som lön, vilket i sin tur leder till en högre beskattning för mottagaren och en skyldighet för bolaget att göra skatteavdrag och betala socialavgifter. Dessutom kan Skatteverket besluta om skattetillägg om det bedöms att den skattskyldige lämnat en oriktig uppgift.

Riskbedömningen måste alltid göras individuellt utifrån de specifika omständigheterna. Vid bedömningen väger Skatteverket in om aktieägaren är aktiv i bolaget och om utdelningen kan ses som en belöning för arbetsinsatser snarare än avkastning på kapital. I rättspraxis har detta varit en central fråga, exempelvis när en av två delägare har slutat att arbeta i bolaget och bolaget därefter har lämnat utdelning enbart till denne inför en efterföljande överlåtelse av hans aktier till den andre delägaren. Den riktade utdelningen ansågs då vara en del av ersättningen för aktierna och inte en följd av delägarnas arbetsinsatser.

Är det värt risken?

Generellt sett är det klokt att vara försiktig med differentierad utdelning. Med tanke på de potentiella skattekonsekvenserna, är det viktigt att noggrant överväga om detta verkligen är motiverat för bolaget och dess aktieägare. Med rätt förberedelser kan differentierad utdelning vara ett effektivt verktyg – men utan ordentlig genomlysning kan det snabbt bli en kostsam affär.

På Forvis Mazars har vi bred erfarenhet av både bolagsrätt och skattefrågor kopplade till utdelning. Vi hjälper dig att:

  • Bedöma riskerna.
  • Säkerställa att utdelningen följer både civilrättsliga och skattemässiga regler.
  • Ta fram de underlag och dokumentation som krävs.

Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just ditt bolag!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *