Ytterligare skatteförslag inför höstbudgeten

Den 19 maj presenterade regeringen flera skatteförslag inför höstbudgeten. Förslagen föreslås träda i kraft under 2026, men huruvida dessa förslag senare presenteras i höstbudgeten beror till stor del på det rådande ekonomiska läget.

Sänkt elskatt

För att minska elkostnaderna för hushåll och företag föreslås att energiskatten på el sänks till 41,4 öre per kilowattimme.

Föreslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Sänkt särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK)

Den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta som har inkomster från Sverige föreslås sänkas från 25 till 20 procent.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2026 och gälla inkomster som tas emot efter den 31 december 2025.

Sänkt moms på tillträde till danstillställningar

För att främja kultur och dans föreslås att momsen på inträden till danstillställningar sänks från 25 till 6 procent. Inträden till danstillställningar kan till exempel vara biljetter till dansevenemang, nattklubbar och diskotek.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2026

Sänkt bolagsskatt och expansionsfondsskatt

För att stärka förutsättningarna för investeringar och tillväxt i Sverige, mot bakgrund av att högre tullnivåer och osäkerhet kring tullar riskerar att påverka investeringsviljan negativt, föreslås att bolagsskatten sänks med 0,6 procentenheter till 20 procent. Även expansionsfondsskatten föreslås att sänkas i motsvarande grad.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Skattelättnad för resor med kollektivtrafik

För att underlätta arbetspendling och sänka kostnaderna för att resa med kollektivtrafik föreslås en skattelättnad för anställda som får en periodbiljett eller ersättning för sådan från sin arbetsgivare. Skattelättnaden gäller biljetter som ger rätt till obegränsade resor under minst 30 dagar. För belopp upp till 13 000 kronor per år ska endast hälften av förmånsvärdet eller ersättningen beskattas. Förslaget omfattar även färdtjänstresor till och från arbetet.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2026. Under perioden 1 juli 2026 till 31 december 2026 ska skattelättnaden gälla för förmåner eller ersättningar upp till högst 6 500 kronor.

Skattefri laddning av elfordon på arbetsplatsen och utvidgad rätt till avdrag för drivmedelsutgifter

Den tillfälliga skattefriheten för laddning av elfordon på arbetsplatsen föreslås bli permanent från och med den 1 juli 2026. Det innebär att anställda fortsatt kan ladda sina elbilar eller laddhybrider på jobbet utan att förmånsbeskattas. Även personer med laddhybrid som förmånsbil föreslås få rätt till avdrag för drivmedelskostnader vid tjänsteresor, även om bilen laddats gratis på arbetsplatsen.

Slopad fordonsskatt och saluvagnsskatt för vissa släpvagnar

Fordonsskatt och saluvagnsskatt föreslås slopas för släpvagnar med en totalvikt upp till 3 ton, jämfört med dagens gräns på 750 kg.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 februari 2026.

Förbättrat regelverk om beskattning av skog

Förslaget innehåller flera delar som syftar till att göra skattereglerna för skogsbruk mer gynnsamma för ersättning som ges för naturvårdande ändamål. Bland annat föreslås en ny ersättningsfond för naturvårdsmark och att enskilda näringsidkare ska få sätta av ersättning för naturvårdsavtal på ett naturvårdskonto, slopad källskatt på ränta på skogsmedelkonto och att skattereglerna som rör skogsbruk anpassas till EU-rätten i vissa hänseenden.  

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 april 2026.

Har du frågor om hur förslagen kan påverka dig som privatperson eller ditt företag? Tveka inte att kontakta oss på Forvis Mazars.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *