Socialförsäkring och Brexit – nytt avtal på plats

EU och Storbritannien har enats om ett nytt avtal för socialförsäkringsfrågor efter Brexit. Det nya avtalet ska tillämpas på situationer som inträffar från och med den 1 januari 2021. Det nya avtalet ger klarhet i hur samordning av socialförsäkring, socialförsäkringstillhörighet vid utsändning och arbete i flera länder ska hanteras.

Med det nya avtalet på plats innebär det att arbetstagare som rör sig mellan- och är verksamma i såväl EU som Storbritannien- kommer att behöva betala sociala avgifter endast i ett land åt gången. Detsamma gäller för arbetstagarens arbetsgivare.

Arbetstagare som är utsänd i upp till 24 månader mellan EU och Storbritannien kan ansöka om att kvarstå i det socialförsäkringssystem där arbetstagaren är socialförsäkrad innan utsändningen.

Vad gäller utsändning finns det ingen möjlighet i det nya avtalet att få dispens och kvarstå i sin tidigare socialförsäkring längre än 24 månader. Detta skiljer sig mot vad som gäller inom EU där det finns en möjlighet att beviljas dispens för ytterligare tid i vissa situationer.

För personer som påbörjade sin utsändning för arbete mellan ett EU-land och Storbritannien före den 31 december 2020 gäller precis som tidigare EU-förordningen- förutsatt att förhållandet kring arbetet är oförändrade.

Det är värt att notera att det nya avtalet endast gäller mot medlemsstater i EU och inte tredje land som t.ex. Norge och Schweiz trots att dessa omfattas av regelverket inom EU.

Försäkringskassan kommer uppdatera sin information rörande socialförsäkringsfrågor med Storbritannien men har i skrivande stund inte lanserat mer än att ett nytt avtal har ingåtts.

Har du frågor om socialförsäkring och/eller Brexit är du välkommen att kontakta oss på Mazars.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *