DAC 7 – Hög tid att förbereda sig inför det nya rapporteringskravet

Enligt ett nytt EU-direktiv, DAC 7, kommer plattformsoperatörer att vara skyldiga att rapportera om säljare som använder plattformen. Direktivet omfattar företag som gör digitala plattformar tillgängliga för andra att förmedla varor och tjänster. Syftet med rapporteringskravet är att medlemsstaterna enklare ska kunna identifiera beskattningsbara inkomster. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2023.

Vilka företag omfattas?

Rapporteringskravet kommer att gälla företag som gör digitala plattformar tillgängliga för så kallade rapporteringspliktiga säljare som nyttjar plattformen för att förmedla:

  • Uthyrning av fast egendom, inbegripet både bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter, samt all annan fast egendom och parkeringsplatser.
  • Personliga tjänster, i form av tids- eller uppgiftsbaserat arbete.
  • Försäljning av varor.
  • Uthyrning av transportmedel.

Säljarna kan vara bosatta i Sverige men också i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU. Vissa typer av plattformar, till exempel de som enbart listar annonser, föreslås vara undantagna från rapportering.

Vilka säljare omfattas?

En rapporteringspliktig säljare är en säljare som är registrerad på plattformen och använder plattformen för försäljning av varor, uthyrning av transportmedel, en personlig tjänst, uthyrning av fast egendom eller lös egendom.

Vissa säljare behöver inte rapporteras av plattformsoperatören, bland annat undantas rapportering för säljare där varuförsäljningen understiger 30 tillfällen under ett kalenderår och/eller understiger 2 000 EUR per år. Vidare undantas en säljare som hyr ut en och samma fastighet under fler än 2 000 tillfällen per kalenderår och säljare som myndigheter eller noterade företag.

Vad ska rapporteras?

En plattformsoperatör som har rapporteringspliktiga säljare ska rapportera följande information till Skatteverket:

  • Namn på företaget eller privatpersonen
  • Adress
  • Skatteregistreringsnummer
  • Momsregistreringsnummer
  • Bolagsregistreringsnummer
  • Födelsedatum ifall det är en privatperson
  • Förekomst av fast driftställe med tillhörande adress och lagfartsnummer
  • Erhållet vederlag och antal aktiviteter (med vissa begränsningar)
  • Uppgift om kommission och innehållen skatt

Utöver rapporteringsskyldigheten bär även plattformsoperatörerna ett ansvar att kontrollera att de inrapporterade uppgifterna är korrekta.

Hur ofta ska inrapportering ske?

Plattformsoperatören föreslås lämna kontrolluppgift för varje säljare en gång om året om ersättningen som den har fått. Ersättningarna behöver inte ha gått via plattformen utan det räcker att plattformsoperatören känner till ersättningens storlek. Den första rapporteringen omfattar år 2023 och föreslås lämnas senast den 31 januari 2024 till Skatteverket.

Hur ska inrapportering ske och hur kan plattformsoperatörer förbereda sig?

Hur detta ska rapporteras in är fortfarande under utredning och ännu inte fastslaget. Vad som är viktigt i dagsläget, och också vår rekommendation till plattformsoperatörer, är att förbereda sig för att kunna rapportera in de efterfrågade uppgifterna till årsskiftet. En operatör som inte rapporterar löper nämligen risk att få sin registrering återkallad och därmed inte ha möjlighet att fortsätta bedriva verksamheten. Plattformsoperatörer behöver förbereda sig genom att:

  • Bekräfta om de omfattas av DAC7 eller inte.
  • Undersöka om undantag från rapportering är tillämpligt, i så fall ska plattformsoperatören årligen skicka särskild ansökan till Skatteverket för att få beslut om att undantas rapporteringskravet.
  • Upprätta samt införa metod för rapportering till Skatteverket.
  • Säkerställa att efterfrågad information kan hämtas in från säljare.
  • Upprätta samt införa metod för kontinuerlig uppföljning huruvida respektive säljare överstiger gränsvärdet för rapportering.
  • Ta reda på om kundavtal och allmänna villkor är uppdaterade i förhållande till den information som behöver hämtas in från säljare.

Det nya rapporteringskravet kommer ställa högre krav på plattformsorganisatörers administrativa arbete. Den första inrapporteringen ska, som tidigare nämnt, skickas in den 31 januari 2024 och omfattar år 2023. Därmed är det viktigt att redan nu börja anpassa sig till det nya regelverket genom att ha uppdaterade metoder och processer på plats till kommande årsskifte för att smidigt kunna sköta inrapporteringen när det väl är dags. Detta för att inte riskera att få registreringen återkallad samt för att undvika onödiga sanktionsavgifter på grund av bristande dokumentation eller sen inlämning av kontrolluppgifter. Även kundavtal och allmänna villkor bör ses över för att säkerställa att dessa förhåller sig till kommande reglering.

Vill du veta mer eller är i behov av rådgivning kring regeländringarna är du välkommen att kontakta oss på Mazars.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *