Nytt Öresundsavtal stärker gränspendling – möjligheter ökar för distansarbete

Nytt avtal underlättar distansarbete mellan Sverige och Danmark och förbättrar villkoren för gränspendlare. Det uppdaterade Öresundsavtalet, som planeras träda i kraft 2025, reflekterar den nya arbetsverkligheten.

I takt med att arbetsvärlden förändras, anpassas nu också avtalen som styr gränspendlingen i Öresundsregionen. Förändringar har länge varit efterlängtade och de förändrade arbetsmönstren under Corona-pandemin tydliggjorde behovet av ett uppdaterat Öresundsavtal.

I det nuvarande Öresundsavtalet från 2003 mellan Sverige och Danmark finns specifika bestämmelser som påverkar både arbets- och beskattningssituationen för individer som regelbundet pendlar över Öresund. Avtalet tillåter en utvidgning av den normala arbetsstatens beskattningsrätt genom att allt arbete anses vara utfört i den stat där personen vanligtvis arbetar, under förutsättning att minst hälften av arbetstiden utförs där under varje tremånadersperiod. En annan viktig del av avtalet är behandlingen av danska pensionsordningar, där inbetalningar under vissa förutsättningar kan vara avdragsgilla i Sverige eller inte tas upp som förmån vid beskattning. Detta minskar risken för dubbelbeskattning och förenklar för pendlare.

Öresundsavtalet har införlivats i svensk lagstiftning genom lagen om dubbelbeskattningsavtal mellan de nordiska länderna.

Viktiga punkter i det nya avtalet

  • Tidigare skulle arbetet i den normala arbetsstaten uppgå till minst 50 % under varje löpande tremånadersperiod för att lönen skulle beskattas endast i den staten. I det nya avtalet ändras detta till en mer generös tolvmånadersperiod.
  • Med det nya avtalet kommer även offentliganställda ha möjlighet att distansarbeta under liknande förhållanden som de i det privata näringslivet.
  • I samband med att avtalet omfattar även offentliganställda kommer också skattekompensationen mellan länderna utvidgas för att inkludera alla former av pendlare.

Det nya Öresundsavtalet utökar möjligheterna för pendlare att arbeta i sitt bosättningsland utan att det påverkar deras beskattningssituation. Avtalet är en välkommen anpassning till de nya arbetsmönster som utvecklats under och efter Corona-pandemin. Gränspendlare behöver dock fortsatt vara medvetna om att pendlingen aktualiserar komplexa frågor både vad gäller skatt och socialförsäkring.

Det ska särskilt noteras att det fortfarande saknas möjlighet att tillhöra arbetslandets socialförsäkringssystem om man arbetar 50 % eller mer från bosättningslandet under varje tremånadersperiod, vilket innebär att beräkningsmetoderna för att bedöma den anställdes skattskyldighet och socialförsäkringstillhörighet fortsättningsvis inte kommer att följa varandra.

Mazars har lång erfarenhet av skattefrågor i Öresundsregionen, både vad gäller företag och privatpersoner. Kontakta oss om ni har några frågor kring hur det nya avtalet påverkar er.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *