Skattelättnad för sponsring och gåva till ideell verksamhet

Regeringen har utvidgat en pågående utredning om skatteincitament för företagsgåvor till ideella verksamheter. Uppdraget omfattar nu även möjligheterna att införa skatteavdrag för sponsring.

Juridiska personers gåvor till ideell verksamhet

I juni 2023 tillsattes en särskild utredare som ska lämna förslag på skatteincitament för gåvor från juridiska personer till ideell verksamhet. Målet med utredningen är att öka stödet till ideella verksamheter, som kultur, miljövård och forskning, genom att göra företagsgåvor avdragsgilla. Idag kan endast privatpersoner få skattereduktion för gåvor till godkända organisationer. Regeringen hoppas att nya regler ska främja fler donationer och skapa likvärdiga villkor för företag oavsett storlek och ägarstruktur.

Nytt tillägg: Fokus på sponsring

Genom ett beslut den 4 november 2024 har regeringen utökat utredningens uppdrag till att även omfatta sponsring. Sponsring är idag avdragsgill endast om företaget får en tydlig motprestation kopplad till sin verksamhet. Saknas motprestation, klassificeras bidraget som en gåva och blir därmed inte avdragsgill.

Utredningen ska nu undersöka om:

  • Särskilda skatteregler för sponsring bör införas,
  • Ett rättvist regelverk kan skapas för små och stora företag, och
  • Skyddsåtgärder behövs mot skattefusk, exempelvis beloppsgränser.

Vad är behovet?

Enligt regeringen finns det ett behov av att utreda skatteregler för sponsring för att säkerställa förutsägbara och rättvisa villkor som inte hämmar företagens konkurrenskraft. Företags varumärkesbyggande är avgörande för att attrahera kunder, kapital och arbetskraft, vilket i sin tur stärker Sveriges tillväxt i en global ekonomi. En översyn är också viktig för att främja jämställd sponsring och skapa hållbara regler. Sponsring är en betydande finansieringskälla för föreningslivet, särskilt inom idrotten, men dess potential inom kulturlivet hämmas av dagens otydliga regelverk. Därför anser regeringen att särskilda skattelättnader för sponsring bör utredas vidare.

Första delrapporten om företagsgåvor ska lämnas i mitten av december 2024, medan hela uppdraget redovisas senast januari 2026.

Frågan om avdragsrätt för sponsring bygger rättspraxis som trots allt har några år på nacken. I grund och botten bygger praxis på frågeställningen gällande sponsringen om detta kan ses som en utgift för intäkternas förvärvande eller om det är en inte avdragsgill gåva. Att det finns ett allmänt intresse av att näringslivet bidrar till insatser för samhället och föreningslivet är en gammal insikt. Inom till exempel aktiebolagsrätten har den här frågan varit föremål för avgöranden från Högsta domstolen under mer än 100 år. Som det presenteras i utredningsdirektivet ligger fokus på givarbolagets avdragsrätt eller annan skattelättnad.

Det ska särskilt noteras att regeringen i direktivet ger uttryck för att samma regler ska gälla för såväl familjekontrollerade företag som andra företag. Vad gäller familjeägda företag tillkommer ytterligare skattemässiga komplikationer. I rättsfallet HFD 2023 not. 10, medförde en gåva från ett aktiebolag till en eller flera välgörenhetsorganisationer att det skänkta beloppet beskattades som utdelning till bolagets ägare. Om ambitionen är att familjebolag ska ha samma förutsättningar som andra bolag att lämna gåvor och sponsra olika samhällsverksamheter, är frågan om utdelningsbeskattning en fråga som också behöver utredas.

Kontakta oss på Forvis Mazars om du vill veta mer om hur de föreslagna reglerna kan påverka ditt företag eller engagemang i ideella verksamheter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *