Deklaration för privatpersoner 2025 – Viktiga datum och saker att tänka på

Nu är det hög tid att börja förbereda sig för årets deklaration! När får du din deklaration? När ska den lämnas in? Hur undviker du ränta på kvarskatt? För många är deklarationen förknippad med frågor och osäkerhet, men vi har samlat de viktigaste datumen och informationen du behöver ha koll på inför deklarationen för inkomståret 2024.

När får du din deklaration och när kan du börja deklarera?

Om du har en digital brevlåda fick du din deklaration mellan 3 och 7 mars 2025. Om du inte har en digital brevlåda skickas deklarationen per post mellan 17 mars och 15 april 2025.

Från och med den 18 mars 2025 är det möjligt att deklarera digitalt via Skatteverkets e-tjänster. Om du inte har fått din deklaration ännu kan du logga in på Skatteverkets hemsida för att kontrollera om den är tillgänglig för inlämning.

Sista dag att lämna in deklarationen

Deklarationen ska lämnas in deklarationen senast den 2 maj 2025. Om du däremot omfattas av byråanstånd kan du göra det fram till den 16 juni 2025.

Skatteåterbäring

Om du deklarerar digitalt och inte gör några ändringar i din deklaration kan du få din skatteåterbäring mellan 8 och 11 april 2025, om du lämnar in den senast den 2 april 2025. För de som deklarerar senare, men före den 2 maj, kan skatteåterbäringen komma mellan 2 och 6 juni 2025. Om du har fått anstånd med att lämna deklarationen eller av andra skäl inte fått ditt slutskattebesked tidigare, får du i regel din skatteåterbäring mellan 4 och 8 augusti. I vissa enstaka fall kan de dock dröja till början av december.

Tänk på ränta på kvarskatt

Om du har kvarskatt över 30 000 kronor började ränta att räknas redan från den 13 februari 2025. För belopp under 30 000 kronor börjar räntan räknas från den 6 maj 2025. För att undvika räntekostnader kan du göra en extra inbetalning till ditt skattekonto innan dessa datum.

Delägare i fåmansföretag

Om du var delägare i ett fåmansföretag under 2024, och verksam i betydande omfattning, behöver du komplettera deklarationen med blankett K10. Denna blankett är central för att beräkna hur stor del av utdelningen som beskattas inom det s.k. gränsbeloppet med skatt om 20 %, och hur stor del som beskattas som inkomst av tjänst.

Om du inte fyller i K10-blanketten korrekt kan det leda till felaktig beskattning av erhållen utdelning eller kapitalvinst.

Om du äger aktier i ett fåmansföretag där varken du eller någon närstående är eller har varit verksam i betydande omfattning de senaste fem åren, omfattas du inte av de särskilda reglerna för s.k. kvalificerade andelar. Du ska istället redovisa utdelningar och kapitalvinster på blankett K12. Utdelning och kapitalvinst beskattas då med en skattesats om 25 %.

Viktiga datum för privatpersoner

  • 3–7 mars: Deklarationen skickas ut digitalt.
  • 17 mars – 15 april: Deklarationen skickas ut på papper.
  • 18 mars: Deklarationen öppnar för digital inlämning.
  • 2 april: Sista dag för digital inlämning för tidig skatteåterbäring.
  • 8–11 april: Tidig skatteåterbäring vid digital inlämning utan ändringar.
  • 2 maj: Sista dag att lämna in deklarationen.
  • 6 maj: Ränta börjar på kvarskatt under 30 000 kronor.
  • 2–6 juni: Skatteåterbäring för de som deklarerat i maj.
  • 16 maj: Sista dagen att lämna in med byråanstånd.
  • 8–12 december: Skatteåterbäring för vissa sena besked.

Genom att hålla koll på dessa datum och regler kan du undvika onödiga avgifter och säkerställa att din deklaration blir korrekt och inlämnad i tid.

Om du har frågor eller funderar på din privata inkomstdeklaration är du välkommen att höra av dig till oss på Forvis Mazars!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *