Förtydligande om rätt till grönt skatteavdrag vid installation av batteri för egenproducerad el

Intresset för självförsörjning har ökat de senaste åren och i kombination med höga elpriser väljer allt fler att installera grön teknik för produktion och förvaring av förnybar el. Den 1 januari 2021 trädde det så kallade ”gröna avdraget” i kraft. Detta innebar en möjlighet till skattereduktion avseende kostnader för material och arbete vid installation av grön teknik med upp till 50 000 kr per år. Sedan skattereduktionen infördes har frågan om i vilken utsträckning sådan reduktion ska medges varit föremål för diskussion. I syfte att förtydliga frågeställningen publicerade Skatteverket ett ställningstagande i slutet av januari gällande batterier som installeras för lagring av egenproducerad el för att förtydliga bedömningen.

Enligt gällande bestämmelser ges skattereduktion för installation av grön teknik med maximalt 50 000 kr per år. Vid installation av nätanslutet solcellssystem medges en reduktion motsvarande 20 procent av kostnaderna för arbete och material. Vid installation av system för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkt till elfordon medges i sin tur en reduktion motsvarande 50 procent av kostnaderna för arbete och material. Avdraget fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skattereduktion. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare). Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.

Enligt gällande lagtext framgår att skattereduktion för batteri eller annat lagringssystem ska kunna medges i de fall det kopplat till anläggningen för egenproduktion av förnybar el. Installationen av batteriet ska vidare bidra till att lagra elenergi för användning vid ett annat tillfälle än produktionstillfället, och öka den årliga andelen egenproducerad elenergi som används inom fastigheten för att tillgodose det egna elbehovet.

Därav ställdes frågan om skattereduktion kan medges om batteriet helt eller delvis används för annat ändamål än att lagra egenproducerad el, exempelvis under vintermånaderna, och hur stor del av batteriet som måste användas för att lagra egenproducerad el om batteriet även används för annat ändamål.

Skatteverket har genom sitt ställningstagande gällande användningen av batteri förtydligat att batteriet uteslutande eller så gott som uteslutande ska användas till att lagra den egenproducerade elen för att skattereduktion ska medges för installationen. Bedömningen grundas i att avsikten med det ”gröna avdraget” inte är att utvidga rätten till stöd för installation av batterier i samband med att stöden gjorts om till en skattereduktion, utan att stimulera hushållens egenproduktion och tillgodose det egna behovet. Ställningstagandet tillämpas på preliminära skattereduktioner som begärs för inkomståret 2024 eller senare.

Att tänka mer hållbart är kanske ett av de viktigaste ämnena idag och intresset för att installera solceller och solcellsbatteri har ökat stort de senaste åren. Tidigare kunde solcellsbatteri endast användas för lagring av egenproducerad el, men tekniken har utvecklats och numera finns tjänster som gör att man kan låna ut utrymme på ett solcellsbatteri till elnätet. 

Om teknikens framfart kommer att ändra Skatteverkets uppfattning återstår att se, men det är viktigt att känna till de regler som gäller och vilka stödtjänster som är tillgängliga när man planerar att installera t ex ett solcellsbatteri. Kontakta gärna oss på Mazars om ni har frågor kring grön teknik, både vad som gäller för privatpersoner och för företag.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *