Vikten av att upprätta en Transfer Pricing policy

Transfer Pricing är skatteområdet som styr prissättning av koncerninterna gränsöverskridande transaktioner.  När varor, tjänster eller immateriella tillgångar överförs eller upplåts mellan företag inom samma koncern, måste dessa transaktioner ske på marknadsmässiga villkor. Samtidigt fortsätter frågan att stå högt på agendan för skattemyndigheter. Lokala skattemyndigheter i respektive land måste se till att företagens skattebas inte urholkas utan att den skattebas som rapporteras av företag i respektive land återspeglar den ekonomiska aktivitet som bedrivs.

Internprissättning ska följa ”armlängdsprincipen” som innebär att transaktioner mellan företag inom samma koncern ska ske på samma villkor som om de hade varit oberoende av varandra. En Transfer Pricing policy är inte bara ett verktyg för att säkerställa att transaktioner mellan närstående företag sker till marknadsmässiga villkor, utan också en viktig del av företagets övergripande affärsstrategi och riskhantering.

Varför behövs en Transfer Pricing policy?

  1. Säkerställa regelefterlevnad: Många länder har strikta regler för internprissättning och kräver att företag dokumenterar sina internprissättningsmetoder. Även om det inte alltid finns ett formellt dokumentationskrav, ska transaktioner mellan närstående företag ske till marknadsmässigt pris. En tydlig Transfer Pricing policy verkar som stöd för att påvisa att företaget följer gällande regler och riktlinjer.
  2. Minska skatterisker: Skattemyndigheter granskar ofta företagens internprissättning noggrant. Genom att systematiskt dokumentera företagets internprissättning får man en tydlig bild av hur olika priser har fastställts och motiverats. Detta är särskilt viktigt vid skatterevisioner, där skattemyndigheterna ofta kräver detaljerad dokumentation för att förstå hur företagets priser har satts.
  3. Säkerställande av enhetlig strategi: En Transfer Pricing policy hjälper till att säkerställa att företaget har en enhetlig strategi för internprissättning i alla de länder där det verkar. Detta leder till större effektivitet och förhindrar dubbelbeskattning eller andra komplikationer som kan uppstå när olika länders regler kolliderar.
  4. Förbättra intern kontroll och styrning: En policy bidrar till att skapa tydliga riktlinjer för hur internprissättning ska hanteras inom företaget, vilket kan förbättra den interna kontrollen och styrningen varpå företag i tidigare skeden kan identifiera potentiella problemområden.

Behovet av en Transfer Pricing policy även utan dokumentationskrav

Det är viktigt att understryka att behovet av en Transfer Pricing policy inte enbart är kopplat till formella dokumentationskrav. Även i avsaknad av sådana krav är det fördelaktigt för företag att ha en tydlig policy i förebyggande syfte. Skatteregler och krav på dokumentation förändras över tid. En policy kan hjälpa till att förebygga framtida tvister genom att säkerställa att internprissättningen är i linje med marknadsmässiga villkor redan från början. Genom att ha en etablerad policy är företaget bättre förberett på att snabbt anpassa sig till nya regler och krav.

En tydlig policy ger vägledning för intern beslutsfattning och kan bidra till att säkerställa att alla delar av företaget arbetar mot samma mål när det gäller internprissättning.

Sammanfattningsvis är en Transfer Pricing policy en viktig del av ett företags strategi för att hantera skatterisker och säkerställa regelefterlevnad. Genom att upprätta en sådan policy kan företag inte bara undvika potentiella problem med skattemyndigheter, utan också säkerställa en effektiv och enhetlig strategi avseende internprissättning och förbättra den interna styrningen.

Vi rekommenderar att företag med gränsöverskridande transaktioner mellan bolag i intressegemenskap uppmärksammar vikten av en internprissättningspolicy. En  väl underbygg Transfer Pricing policy är av vikt för att uppfylla lagkrav och minimera risker vid gränsöverskridande transaktioner.

Vid frågor om hur en Transfer Pricing policy kan uppfylla era eller era kunders behov för att säkerställa att internprissättning följer lagkraven, hör gärna av er till oss på Forvis Mazars för en diskussion.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *